restauracja z włoską kuchnia Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednak równie porządnie znane są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak trafnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą podwalinę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie miłujemy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, albowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.

Leave a Reply