włoska restauracja Kraków centrum

Bardzo dobrą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, jaki perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Najczęściej jest tak, że najlepiej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje sporo rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, w związku z tym zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Leave a Reply